Quarts: el rellotge català digital

Fa ben  pocs dies vaig rebre un missatge al correu d'Educació i les TIC que em demanava fer difusió d'una aplicació creada Oriol Torras i Mònica Arcusa, una parella de Vilanova i la Geltrú. Sense cap mena de dubte, vaig respondre l'e-mail dient-los que cap problema que quan pogués en faria una petita referència. Així doncs, aquí la teniu! Avui us presento Quarts, una aplicació que té l'intenció de recuperar la manera de dir l'hora en català.


Tal i com ens expliquen els seus autors, Quarts és el primer rellotge català digital virtual, dissenyat com un rellotge de lectura directa, o “flip-flop”; permet d’una manera ràpida i visual conèixer l’hora en el sistema horari català, un sistema horari exclusiu de la cultura catalana. Tot i que aquest sistema és original i inimitable per cap altre cultura, no és gaire usat pels catalanoparlants. Els rellotges d’esfera marquen l’hora estàndard i nosaltres hem de fer la conversió mentalment, això fa que sovint acabem dient l’hora a la manera castellana. La intenció del projecte és ajudar a difondre el sistema horari català tant per als que ja el coneixen com per als que el volen aprendre. Interessant oi? Penso que tenen tota la raó, potser desde les escoles també podríem ajudar a reforçar l'aprenentatge de les hores en català, ja que mica en mica, i sobretot al llarg dels anys d'utilitzar aparells electrònics, estem abandonant aspectes essencials del nostre vocabulari que d'altra banda no hauríem de deixar de transmetre a les futures generacions. 


Com bé sabreu, moltes de les aplicacions les podem descarregar i/o comprar a l'App Store d'Apple, així doncs si bé us interessa heu de clicar en aquest enllaç http://appstore.com/Quarts. Només em queda felicitar els seus creadors per donar a conèixer el seu projecte. Molt bona feina!

Comentaris

Fer de Mestres ha dit…
Felicito als creadors d'aquesta aplicació i a tu per fer-ne difusió; ja que és ben cert que cada vegada s'en fa menys ús de l'hora en català.
Espero que s'animi molta gent a utilitzar-la!
Petonets d'un quart de deu!!!
Marisol ha dit…
I tant!!! jo també els felicito, una idea molt bona per no perdre la nostra "unica" forma de donar l'hora!
Petonets també d'un quart de deu i cinc!
Magda ha dit…
Moltes gràcies Joel per fer difusió d'aquesta aplicació, és fantàstica !!!!
La meva filla ara està fent les hores del rellotge en català a l'escola i per tant ens anirà la mar de bé !!!!!!!
I moltes felicitats als seus creadors !!!!
Com molt bé diu l Carme, esperem que molta gent s'animi a utilitzar-la.
Petonets de tres quarts de deu .
Joel Artigas ha dit…
@Carme És ben "xula" eh? Bé, estic molt d'acord amb tu: a veure si la gent s'hi anima, tot sigui per aconseguir fer un bon ús de l'hora en català! Petonets ara de tres quarts i cinc de vuit! ;)
Joel Artigas ha dit…
@Marisol Moltes gràcies Marisol. Quina alegria veure't per aquí, últimament m'estic perdent moltes publicacions vostres. Espero posar-me al dia ben aviat! Gràcies pel comentari, genial! ;)
Joel Artigas ha dit…
@Magda Ostres, doncs t'anirà perfecte aquesta app. Què bé! Me n'alegro. Ja ens comentaràs l'evolució... I tant, esperem que molta gent decideixi fer-la servir, és genial! ;)
Unknown ha dit…
Estic d'acord amb la Magda, és genial pq els nostres fills aprenguin l'hora correctament en català i així poder reforçar-la amb aquesta aplicació.
Enhorabona per als creadors Vilanovins. Uns cracks!