S.O.S! Salvem l'Escola en Català!

Bé, per avui ja tenia una entrada preparada, però no m'hi he pogut estar d'exposar-vos un dels temes educatius que estan tenint més ressó en les últimes hores. Com bé sabreu ahir el Ministre d'Educació, Cultura i Esport, el senyor José Ignacio Wert, va presentar als consellers autonòmics un esborrany de la Llei Orgànica LOMCE que pretén garantitzar als alumnes que ho desitjin l'ensenyament del castellà a les comunitats autònomes amb llengua cooficial. Les escoles hauran d'oferir als pares la possibilitat d'escollir la llengua vehicular (o sigui el castellà) i, si no hi ha aquesta oferta a les escoles públiques ni a les concertades, els Governs autonòmics hauràn de contribuir en les despeses d'escolarització als centres privats.

Irene Rigau, Consellera d'Educació en funcions, va dir que es tracta de la major ofensiva que s'ha fet al català des del 1978, va afegir que aquesta reforma atempta sobre el model d'escola, ja que autoritza als pares a escollir la llengua vehicular. Segons Irene Rigau, aquesta reforma educativa pretén:
  • Classificar les matèries en categories, de tal manera que situa la llengua catalana en última posició. El projecte de llei divideix les assignatures en: troncals (el castellà i la primera llengua estrangera); les específiques (la segona llengua estrangera); i, les especialitats (el català).
  • Examinar i avaluar els alumnes de primària de la capacitat comunicativa amb la llengua materna. 
  • Obtenir el títol de ESO i Batxillerat sense haver-nos examinat de la llengua catalana.
Rigau va tornar a defensar la legalitat del model d'immersió lingüística emparant-se en la llei d'educació de Catalunya (LEC). “La LEC –va insistir la consellera– deixa clar que no s'han de separar els infants per raó de llengua. I aquesta és la fortalesa del nostre model d'escola.”

Perquè us en feu una idea, aquests són els titulars d'alguns dels diàris que ens acompanyen el dia d'avui: 

El País - "Wert endureix la seva llei per obligar Catalunya a escolaritzar en castellà"
El Mundo - "Díaz Ferrán detingut: amagava 50 milions als seus creditors" / "Mas haurà de pagar centres privats si no ofereix ensenyament en espanyol"
La Razón - "L'home del lingot d'or" [sobre la detenció de Díaz Ferrán] / "El govern [espanyol] blinda per llei el castellà i deixa el català com a especialitat"
ABC - "Escoltes del cas 'Mercuri': "Necessito 1.500 euros per a una cosa que vaig fer amb un jutge"
El Periódico - "Wert relega el català a quarta llengua escolar"
La Vanguardia - "La reforma de Wert amenaça la immersió lingüística"
El Punt Avui - "Bomba lingüística"
L'Ara - "Cop d'estat contra el català"

Sense cap mena de dubte, aquest primer esborrany que ens presenta el Ministre Wert és un atac directe a l'escola i a la llengua catalana. La famosa declaració d'espanyolitzar els alumnes catalans cada cop és més aprop de fer-se realitat. Fa uns 30 anys que s'està lluitant per construir un model d'escola que es basa en la no separació dels infants i joves per raó de llengua, un model constituït per diferents elements que fa possible el coneixement de les llengües oficials per part de tot l'alumnat en acabar l'ensenyament obligatòri i, evitant la fractura de les diferències lingüístiques, afavoreix la cohesió social (...). Si en vols saber més sobre el model d'escola catalana, no et perdis aquest artícle.


Tal i com ens descriu Rosa Sensat a l'artícle Ep! Mestres, quan es parla d'espanyolitzar, catalanitzar, italianitzar, (...) es pressuposa una idea de sistema educatiu que considera l’escola com un espai per a l’adoctrinament polític, per al modelatge de les consciències cíviques i ètiques de l’alumnat basant-se en una imposició política, nascuda del poder, i que pretén la ruptura de tota forma de diversitat. Talment com si estiguéssim assistint a les declaracions d’intencions d’un ministre del segle xix que pretén instrumentalitzar l’escola a favor de la construcció de l’estat nació modern. Creieu que aquest esborrany ens durà cap a un avenç educatiu? Es tracta de millorar l'educació o d'empitjorar-la? Creieu que tot això és un pla per "netejar" l'educació en català? ... Bé, senyor Wert, se m'acudirien mil preguntes per qüestionar aquesta nova reforma que té entre mans i que, per cert, d'educativa no en té res! Deixi de fer-se el despistat i de practicar mala política, l'avenç educatiu no està en retornar a l'època franquista de la que tots en vam sortir perjudicats. Tingui clar que aquí no pararem de lluitar per aturar aquesta "Wertgonya", sortirem el carrer, cridarem i ens quedarem sense veu per donar a conèixer el nostre malestar. La llengua catalana és la nostra identitat, la nostra cultura, el nostre dia a dia..., i lluitarem perquè així ho segueixi sent, no ho dubti pas!

Comentaris

Tapa't de tapes ha dit…
És evient que el que ha dit el ministre Wert és una vergonya. Són precisament les persones com ell les que impedeixen una convivència normal i normalitzada entre els pobles i les llengües. I és fort que l'home es veu que saps molts idiomes!! No s'entén com una persona pública pot dir coses així... ens treu de polleguera... oi? Has fet un bon escrit i un molt bon recull de premsa (t'ho diu una que és periodista... he he he). Defensem la llengua i no fem ni cas a gent com ell! O tenim les de perdre... petons
Eva Casals ha dit…
Bon dia!
Es pot dir més alt però no més clar.
Joel, m'agradaria reproduir el teu article al Bloc de l'Ampa el Vinyet, si m'hi autoritzes, deixant l'enllaç a Educació i les TIC. Estava preparant-ne un quan he llegit el teu i he pensat... però si aquest és perfecte!!
Joel Artigas ha dit…
@Marina Totalment d'acord Marina, és indignant la situació que estem vivint, sembla que ja no saben que fer "esborrar-nos del mapa". Ostres no sabia que eres periodista, cada dia aprenem coses oi? Gràcies pel comentari. Ara toca lluitar per la nostra llengua, pels nostres drets. Petonets ben grans! :)
Joel Artigas ha dit…
@Eva Bon dia, i tant, comparteix tot el que vulguis, per això està! Gràcies. Què bé que t'hagi agradat. Una abraçada ben gran! :)
Emilio Manuel ha dit…
Una mala escuela, que desgraciadamente es la que tenemos, sigue siendo igual de mala en Catalán, Vasco, Gallego y Español, ¿no creéis?, vayamos a los contenidos y luego a todo lo demás.

Un saludo, disculpad por no saber escribir en catalán pero este comentario viene del sur.
Joel Artigas ha dit…
@EmilioManuel La situación que se nos presenta hoy, sin lugar a duda, está empeorando el modelo escolar. Puede que la escuela catalana, vasca, gallega y española se pueda mejorar (contenidos, metodología, objetivos), pero lo que no se puede tolerar es este ataque directo a la identidad, a la lengua, a un modelo educativo que ha costado tanto construir, no?!

Gracias por tu aportación. No te por preocupes por la lengua en la que escribes, te entendemos igual. :)
A´Punto ha dit…
Pues no te cuento lo que se ha hecho en Galicia ya hace un par de años...más de lo mismo...es indignante, vergonzoso...
Bicos e Petons Joel¡ En todos los idiomas :P
Joel Artigas ha dit…
@Vero Pfff! Sí! Eso es inaceptable. Gracias por tus comentarios Vero, me alegran el día, ya sea con postre o sin postre. Un beso muy grande! :)
Fer de Mestres ha dit…
Les persones que ja tenim una edat, aquesta declaració d'intencions, ens transporta a temps obscurs i d'intolerància.
Quanta lluita, quantes esperances, quanta tolerància perduda?
No! Diguem No! Nosaltres no som d'eixe món...
Petons

Blanca B ha dit…
Nosotros, sin embargo, no sabemos lo que va a pasar. Estamos en total incertidumbre, ya veremos, porque no creo que vaya a bien. Petons.
Joel Artigas ha dit…
@Carme Que tot això et transporti a temps obscurs i intolerants no és gens bo, Carme. Això és que no hem avançat gaire, oi? Mmf! En tot cas, no deixarem de lluitar! Petonets.
Joel Artigas ha dit…
@Blanca Yo tampoco creo que vaya a salir nada bueno de este gobierno ni de sus imposiciones. Se estan cargando a la sociedad, supongo que la gente que los haya votado estará orgulloso de sus acciones, no? Gracias por el comentario! Besos.
Mireia Torrent ha dit…

moltes gràcies Joel per deixar-me les teves paraules d'ànims en el meu blog, m'ajudaran a recuperar-me més aviat. Molts besitos!!
Emilio Manuel ha dit…
Estimado Joel, no voy a dudar que se está atacando a la identidad, aunque sobre identidades tendríamos que hablar muy largo y tendido, recomiendo la lectura de Eric Hobsbawm titulado "La invención de la tradición", lo que si digo es, que mientras nos preocupamos por esa cuestión, se están despidiendo a trabajadores de la educación y de lo público en general, se está empeorando la educación y el acceso a la educación superior, se va a elimina una asignatura que nos harían más respetuosos, libres, democráticos y solidarios; este ministro que es un auténtico ultraliberal de la escuela de Chicago, solo pretende una cosa, poner la educación en bandeja de plata a los empresarios, mientras nos preocupamos por cuestiones que ya sabia que levantarían ampollas, todo para distraer la atención en lo fundamental.

Saludos
Caminem plegats ha dit…
Hola

Totalment d'acord amb l'article, però jo encara veig quelcom més perillós en aquesta llei, que és cap a on vol arrossegar-nos aquest " ministre" i el seu govern: "divide y vencerás". No ens deixem enganyar: al Wert tan li fa l'idioma amb el que estudiem, el que pretén és enfrontar la ciutadania en dos vàndols, fent-la més feble, vulnerable i per tant amb menys capacitat de reacció i acció.
D'altra banda també és la manera de crear desencís, frustració, una societat que creu que no hi ha solució és una societat morta.

Fins ara els ciutadans no hem estat enfrontats en aquest aspecte, així què el que més demanaria és no fer-ho ara perquè és el que pretenen, només cal que recordem una mica a Chomsky o a M. Foucault i le seves explicacions sobre el poder.

Continuem lluitant plegats per la nostra dignitat i llibertat, intentem no crear categories, ni enfrontar-nos, ni pensar en que som enemics catalano i castellano parlants, no és així.
Cap partit polític, cap, no ens ha de dur a enfrontar-nos com a ciutadans d'un mateix poble. I preparem-nos perquè és el que tots ells intentaran fer a partir d'ara. Siguem crítics, lliures , mantinguem una actitud ferma que defensi la convivència, el diàleg, el consens des de les arrels sense deixar-nos dur per la manipulació d'aquells que manen.

Una abraçada per tots i totes!!

Camí
Olga ha dit…
Indignació és el sentiment que avui em guanya!!! Sóc una persona positiva però ja n'hi ha prou!!!!!
Alguna cosa hem de fer!!! Espero anar a manifestar-me allà on sigui per aturar aquesta injustícia.
Res més! Estic indignada!
(Bé, una abraçadeta no està de més!!!)
Joel Artigas ha dit…
@Mireia De res home, per això estem...! Me n'alegro que t'hagi agradat. Petonets de recuperació. :)
Joel Artigas ha dit…
@EmilioManuel Me apunto la lectura del señor Eric Hobsbawm, tiene muy buena pinta!

Estoy de acuerdo contigo: esto sólo es una herramienta más de distracción para disimular los numerosos recortes que se estan haciendo, sobretodo a la educación pública. Sin embargo, y hablo desde mi punto de vista, creo que hacer un "ataque" de estas características a la lengua vehicular de nuestro territorio es totalmente inconstitucional!

A veces hay que pensar en cómo afectará todo esto a nuestro alumnado..., puede que sea una estratégia de distracción, pero no creo que los catalanes decidamos quedarnos de brazos cruzados. Para nosotr@s ser respetuosos, democráticos, tolerantes y solidarios también significa valorar y comprender nuestra lengua.

Sin lugar a duda estamos viviendo una situación educativa muy complexa. Espero que poco a poco vayan mejorando las cosas. De momento, es intolerable el daño que está sufriendo la educación actual. Destruir la educación es "matar" nuestra sociedad, eso es lo que queremos?

Muchos saludos.
Magda ha dit…
Molt bon escrit Joel amb el teu permís també el compartiré al meu bloc !!!
Es vergonyòs el que està fent aquest individu i ja no parlo només de la llengua, que cal que defensem i dir que ja n'hi ha prou, sinó de l'enfrontament que ens està portant dins la nostra societat !!!!
Esperem no arribar als records obscurs que té la Carme i que aquesta reforma no s'acabi implantant !!!!
Petonets avui molt indignats !!!
Joel Artigas ha dit…
@Caminemplegats Totalment d'acord, aquest Ministre va més enllà de la "pre"modificació d'una llei..., aquests aires "carques", i em refereixo a aquest terme recordant l'època franquista que ens precedeix, tornen a confrontar bàndols. Tal i com dius, això només ens duu a una frustració, un malestar que en certa manera amaga la mala política que exerceix dia a dia aquest el govern actual.

El que està totalment clar és que les coses no poden quedar pas així i si cal ens quedarem sense veu per reclamar els nostres drets, la nostra llibertat, la nostra llengua a les escoles, als nostres infants.

M'ha encantat: "Siguem crítics, lliures, mantinguem una actitud ferma que defensi la convivència, el diàleg, el consens des de les arrels sense deixar-nos dur per la manipulació d'aquells que manen". Totalment d'acord, que no ens manipulin. Siguem coherents i intel·ligents, ells ja han demostrat que no ho són!
Joel Artigas ha dit…
@Olga M'adjunto a la teva queixa, ja n'hi ha prou! Això és intol·lerable i espero que poc a poc tots ens siguem conscients. Una abraçada ben gran. Gràcies pel comentari!
Joel Artigas ha dit…
@Magda I tant, comparteix tot el que vulguis! Què bé que t'hagi agradat.

Sí, avui no és un dia de celebracions, sinó d'indignació. No només ens retallen, sinó que ara hem de patir aquests "atacs" directes a la nostra llengua. Pff!

Caldrà lluitar i cridar ben fort, això que ho tinguin ben en compte! Petonets cridaners i, sobretot, ben indignats!!!
Bertha ha dit…
De verdad que este ministro que nos ha tocado en suerte el Wert de los nasus no se cansa de hacer cada día una de las suyas es cómo el demonio cojuelo sino se divierte molesta con el rabo en este caso con sus imbecilidades que son para pasarle recibo...sino tiempo al tiempo.Que harta me tiene! y cómo yo creo que todos estamos al límite.

No os vengais abajo luchar por vuestros derechos y sino le gusta que se aguante.Hay que darle un poco de su propia medicina a ver si le gusta!

Un abrazo y ánimo para todos.
Joel Artigas ha dit…
@Bertha Sí, lucharemos pero con inteligéncia, no cómo ellos. Este tipo de política sólo nos lleva a lo que ellos quieren: un enfrentamiento territorial y linguístico.

Este ministro se está metiendo dónde no deberia, eso puede traer muchas consecuencias (nada buenas). Ya tenemos bastante con los recortes que encima ahora nos tienen que tocar algo tan preciado y valioso cómo nuestra lengua, nuestra identidad.

Indignante!!
María Corcuera ha dit…
Creo que la educación avanzará cuando unos y otros invirtamos ese esfuerzo en luchar por el inglés. Da la impresión que a veces pensamos más en nuestro orgullo que en lo mejor para los niños.
Joel Artigas ha dit…
@MaríaCorcuera Está claro que invertir en el inglés es fundamental para la realidad que vivimos, sin lugar a duda es necesario su aprendizaje.

No estoy nada de acuerdo con lo que nos dices: "Da la impresión que a veces pensamos más en nuestro orgullo que en lo mejor para los niños". María, no se trata de orgullo, ni momento tampoco de hablar si una lengua es mejor que otra..., se trata de evitar que ciertos personajes "eliminen" un modelo linguístico por el que se ha luchado durante muchos y muchos años.

A mi me da la impresión que la gente no se da cuenta de la gravedad de la situación. Es un ataque directo a una cultura, una identidad, una sociedad (y cuando hablo de sociedad también me refiero a la escuela).

La educación avanzará cuando: no haya recortes (sobretodo a la escuela pública); no se cambien las leyes para potenciar una educación privada y privilegiada; no se "destroze" el aprendizaje y educación de lenguas específicas, sólo para centralizar la educación española; se conozcan las estratégias y metodologías que usa el profesorad; haya una constante formación del profesorado...

Cómo puedes ver es una lista inacabable... Mi pregunta es: ¿Sigues creiendo que lo más importante de todo esto es que haya un mejor aprendizaje del inglés?

Gracias por el comentario. Saludos.
María Corcuera ha dit…
Querido Joel, estoy de acuerdo con lo que dices, los recortes, leyes... Yo soy castellano parlante y creo más positivo que mis hijos estudien en catalán porque es algo que no tienen en casa. Si llevo a mis hijos a Francia y tuviera la opción de que estudiaran en castellano o francés, por supuesto elegiría francés. Por ello me cuesta entender a los castellano parlantes o a Wert cuando quieren estudiar en Castellano. De hecho creo que lo de poder elegir la escuela en castellano o en catalán no es positivo (como en el País Vasco). Se crean grupos con ideologías diferentes y creo que los niños aprenden más de la diversidad, cuando hay un vasco, un chino, un andaluz, un catalán.
Por otro lado, yo si fuera catalano parlante me gustaría que mis hijos dieran más castellano en el cole del que se está dando. Muchos catalano parlantes presumen de tener un nivel de castellano muy bueno y no es así. No quiero ofender pero de hecho yo misma desde que vivo aquí cometo más faltas en castellano pero he aprendido catalán y leo más en inglés. He trabajado como Directiva en distintas regiones y cuando llegué aquí me sorprendió para mal el nivel de castellano e inglés de otros Directivos. Creo que su nivel era demasiado justo para sus cargos. Realmente creo que una opción bastante buena para todos sería dar las tres lenguas o cuatro al 33% o al 25%. Para mí es perfecto como está ahora porque mis hijos necesitan refuerzo de catalán pero creo que para los niños catalano parlantes sería mejor con todas las lenguas al mismo nivel. Por eso hablo de orgullo, porque creo que Wert se equivoca al dar la opción de estudiar en la lengua que menos necesita cada uno y creo que también se equivoca la gente que apoya que sus hijos alumnos estudien básicamente en su lengua nativa. También entiendo que estemos a la defensiva porque lo que tenemos ha costado mucho, pero que no nos ciegue el mantener lo conseguido y nos quedemos anclados mientras en otras regiones nos pasan por delante. Seguro que podemos tenerlo todo como en algunos países nórdicos. Bueno y que espero que se calmen las cosas para poder ver más clara la luz.
Y efectivamente la educación no es inglés u otra lengua, es otras cosas más importantes.
Besos.
Joel Artigas ha dit…
@MaríaCorcuera Primero de todo, gracias por responder. Estoy de acuerdo que puede que lo mejor sería aumentar el aprendizaje de las lenguas, sin embargo yo, y hablo desde mi punto de vista, pienso que cada región tendría que potenciar su lengua nativa (en ese caso el catalán). Eso no quiere decir que se menosprecie el castellano, pero si que des de todas la áreas curriculares haya un aprendizaje continuado y significativo.

Aquí en Catalunya el Catalán es nuestro idioma, nuestra cultura e identidad, así pues, y para evitar que esta lengua minoritária se acabe perdiendo, hay que enseñarlo a las escuelas.

Está claro que la única intención de Wert es confrontar clases políticas. Hacer una España sola, única y libre... Sin lugar a duda, sería genial llegar a ser un referente educativo (educación países nórdicos), pero a ese paso me parece que ni en sueños: el gobierno actual cree que recortar en educación y sanidad es una de las cosas que hay que hacer para salir de la crisi económica.

Sí, puede que la solución sea esperar a ver qué pasa con todo esto... Ahora toca esperar y reflexionar!!!

Gracias por el comentario. Te agradezco la respuesta. Un abrazo.