Eines i recursos per treballar l'Astronomia

Tots sabem la importància que té saber d'on venim, saber  el perquè de la nostra existència, l'origen de la nostra vida, del nostre planeta, de l'univers...  Al llarg dels anys han sigut moltes les persones que han dedicat part de la seva vida a estudiar i a resoldre tots aquests dubtes existencials, una tasca essencial per entendre i aprendre dia a dia els grans misteris que ens guarda la nostra història! Ara, cal no oblidar que encara avui dia es segueix investigant, això sí, amb molts més recursos que no pas fa uns anys.

Imatge del llibre "Hem caminat damunt la lluna" - Les aventures de Tintin

Així doncs, l'astronomia no és una ciència a deixar de banda com si fos un d'aquells llibres que tenim plens de pols a les nostres prestatgeries (sí, ja me'l llegiré! I van passant els anys), sinó un misteri, un estudi importantíssim a les nostres aules. Estic segur que els nens i nenes estaran encantats de saber i aprendre coses noves sobre l'univers, els planetes, les estrelles, etc. De fet, és un bon tema per encetar un projecte no creieu? 

Dibuix extret de l'espai web Interconte

A continuació, us adjunto diversos llocs web que ens poden ser d'allò més útils per treballar l'astronomia amb els nostres infants. Ja sabeu que abans d'utilitzar qualsevol recurs cal que abans els professors remenem els seus continguts i les seves possiibilitats didàctiques. Les eines TIC que proposo han de servir de complement a les nostres unitats de programació, ja que d'aquesta manera aconseguirem un aprenentatge significatiu de les activitats plantejades. 


Fantàstic espai per conèixer el nom dels planetes, la seva ubicació, conèixer les seves dimensions,... A més, podrem seleccionar diferents tipus de vista (vista heliocèntrica, vista geocèntrica i vista panoràmica), així com també la rotació dels planetes, un aspecte que ens pot ajudar a entendre el moviment i les seves trajectories. 


ESA Kids és un espai realitzat per l'Agència Especial Europea, constituida per 19 països europeus, que ens explica de forma senzilla i clara aspectes fonamentals de la vida al nostre univers, així com la seva història, la vida a l'espai, entre d'altres. També ens proposa diferents tipus d'activitats per tal de comprendre els continguts presentats (cliqueu damunt de Diversión). 


Un lloc web interactiu que ens permetrà crear el nostre planeta. Només cal que canvieu els paràmetres que ens proposen. Estic segur que als infants els agradarà moltíssim!


Trobo que en aquest recull tampoc i podia faltar la famosa NASA, així doncs en aquest enllaç podreu gaudir de les últimes fotografies que ens comparteix l'agència governamental dels Estats Units. N'hi ha algunes que són al·lucinants, no us les perdeu! 


Per acabar us adjunto Sistema Solar Bàsic, un recurs didàctic per a alumnes de cicle superior de primària i secundària. És un lloc web d'on en podem extreure molt informació. Val la pena que en feu una ullada!

Comentaris

Blanca B ha dit…
Los enlaces de la NASA y la ESA ya los conocía, pero los otros no. Siempre nos vendrán estupendamente, gracias por compartirlos. Un besete espacial.
Fer de Mestres ha dit…
Una informació molt interessant!
Els enllaços, genials!!!
Una abraçada
Joel Artigas ha dit…
@Blanca Siempre es bueno conocer nuevos sitios, si además se trata de nuevos recursos y espacios web aún mejor, no? Gracias a ti por tus aportaciones, Blanca! Besitos. :)
Joel Artigas ha dit…
@Carme Gràcies! Celebro que t'hagi agradat. A mi em va encantar fer aquesta entrada! Petonets gegants. :)
+3 MIRIQUATRE ha dit…
Hola Joel!,
l'any 2009 va ser l'any de l'astronomia i vaig escriure un conte i una cançó sobre el tema, per tal de treballar-ho a l'etapa d'educació infantil. El conte me'l van publicar (es diu "Galileu, el nen-estel", el llibre és "3 estels, 3 contes", Setzevents Editorial; gairebé exhaurit, només en queden alguns a l'editorial), i la cançó és aquesta: http://www.youtube.com/watch?v=i7iCjbKy5JY
A veure si t'agrada!.
Joel Artigas ha dit…
@Miri4 Moltíssimes gràcies per compartir les teves publicacions. Després quan en tingui un moment les afegiré en aquest post. M'ha agradat molt la cançó, molt original! :) Una abraçada astronòmica!!!