El Carnestoltes ja és aquí!

Com bé molts sabreu, aquest any el Carnaval comença el dijous 16 de febrer (dijous gras) i acaba el dimecres 22 de febrer (dimecres cendra), el plat fort, però és el diumenge 19 de febrer (la gran celebració del Carnaval). A diferència de l'any passat ja el tenim ben a aprop, així doncs he trobat convenient presentar-vos aquest post ple de recursos, activitats, material didàctic per a començar-hi a treballar. No oblideu de passar-vos-ho molt bé i de confeccionar una disfressa ben original! 

Abans, però, cal fer un recordatòri: Què podem fer per dijous gras? Dijous gras, també conegut com el "Dia de l'ou" o el "Dia de la truita", és una magnífica data per animar als infants a conèixer i aprendre a realitzar àpats protagonitzats per truites, botifarra d'ou, els ous barrejats amb la carn, la coca de llardons. Mmm, no us ha entrar gana?


Recepta botifarra d'ou

Ingredients per a 4 persones: 4 ous, mitja botifarra d’ou, 150 gr cansalada, 150 gr de mongetes cuites

Elaboració: fregim la cansalada amb una miqueta d’oli; tot seguit hi afegim les mongetes, que fregirem una estoneta. Tallem la botifarra d’ou a rondanxes; un cop daurada hi aboquem els ous batuts i fem la truita.

Dijous gras, dijous lladrer

El dijous llarder
botifarra, botifarra;
el dijous llarder
botifarra menjaré;

I si és dijous gras,

botifarra, botifarra,
i si és dijous gras
botifarra menjaràs.



El fet de celebrar aquestes tradicions, és una bona excusa per començar a ensenyar als infants a fer truites o d'altres receptes. Així doncs, dividint la classe en grups, podríem deixar que els infants triessin els ingredients que hi voldríen posar i crear unes truites ben originals. Això sí, caldrà ajudar-los a l'hora d'elaborar-les i vigilar que tot el que hi podem sigui comestible. Fet això podríem fer un concurs per esbrinar quina és la truita que ens ha agradat més a tots/es. El que estic segur és que no ens podrem escapar d'un bon mal de panxa, ja que de ben segur que decideixen fer unes truites ben estranyes: truita amb "lacasitos", truita de pernil dolç barrejat amb xocolata, truita d'olives i xoriço, ...

Truites realitzades pels alumnes de l'Escola Guru


A l'hora de treballar el Carnaval, són moltes les escoles que decideixen realitzar una setmana ben divertida: consisteix en fer "coses" significatives durant tota la setmana fins arribar a la celebració del carnaval on anirem ben disfressats. Aquestes "coses"són escollides pel professorat i comunicades als alumnes en nom del Carnestoltes. Però, a què em refereixo a coses? Doncs, el fet d'anar tot el dia amb els llavis pintats, amb una sabat de cada color, amb la roba a l'inrevés, amb el pijama posat, ...

Els alumnes de l'Escola Sant Bernat els ha tocat vestir-se amb el pijama

Un altre de les activitats que podem realitzar aquests dies és la creació del Carnestoltes. És preferible, però, que ho facin els alumnes de cicle mitjà o superior, per tal de mantenir il·lusionats als més petitons. No obstant, podeu decidir utilitzar el personatge de l'any passat, tot i així estic segur que agrairà que li feu uns petits retocs. A continuació, en teniu algunes imatges de Carnestoltes creats pels infants, n'hia que són ben originals i bonics.





Comença el Carnaval! Així doncs, ens cal un bon vestit original i gens discret. Sota el meu punt de vista, crec que cal incentivar als infants a crear les seves pròpies disfresses i fugir d'aquelles vestimentes que ens venen a les botigues. En aquest aspecte, podem aprofitar l'escola per començar a crear les nostres disfresses i ajudar als infants a fer els seus vestits. No hi ha dubte que, el recurs fàcil és comprar-nos a qualsevol lloc una disfressa. 

L'Escola Bressol de Vacarisses es disfressa de sols

L'Escola Salvador Espriu es disfressa de síndries

MATERIAL INTERESSANT

Cançó del Carnestoltes

Material de la Diputació per treballar el Carnestoltes

Activitats TIC de Edu365.cat per treballar el Carnestoltes

Espai web per realitzar màscares pel Carnestoltes

Imatge extreta del bloc Bibliopoemes

Comentaris

Magda ha dit…
Un recull molt complert Joel.
Gràcies per compartir-ho.
Fins aviat!!!!
Una abraçada!!!
Joel Artigas ha dit…
De res Magda! M'ha encantat fer-lo. Ja en tinc ganes que sigui Carnestoltes.

Una abraçada.
Bertha ha dit…
Buenos días Joel!

Aquí; haciendo un alto en el trabajo..., que buen recurso... para las actividades del Carnaval, este año nosotros nos vamos a disfrazar de cocineros, por lo que este recorrido nos va que ni a pedir de boca.

Muchísimas gracias Joel.
Joel Artigas ha dit…
Uau Bertha! Un buen disfraz, jejej! Podéis aprovechar para hacer unas recetas magníficas. Ya nos contarás que habéis hecho.

De nada! Me lo pase genial haciendo esta publicación. Me alegro que te haya gustado.

Un abrazo.
Unknown ha dit…
Moltes gràcies Joel! Un recull molt útil! Merci*
Rita ha dit…
¡Fantástica esta entrada! Llena de ideas que nos van a venir muy bien para los próximos días. Esta semana estamos con La Paz, y la siguiente nos metemos de lleno con el Carnaval. Gracias por tus aportaciones. Un abrazo
pitavola ha dit…
Jo també utilitzaré un munt de material d'aquesta entrada. Gràcies
Joel Artigas ha dit…
De res Laura! Me n'alegro que t'ahi agradat.

Una abraçada ben gran!
Joel Artigas ha dit…
Gracias por el comentario Hada de los cuentos. Si es que no paráis eh? Espero que os sea útil esta aportación. Gracias a ti.

Muchos saludos!
Joel Artigas ha dit…
Celebro que et pugui ser útil el material que he penjat Pitavola! Ja ens explicaràs que has decidit fer servir. Una abraçada!
Miren ha dit…
Joel moltes gràcies peró a la meua escola enguany no hi ha carnestoltes. quina pena, salutacions
Marisol ha dit…
Quina entrada més complerta!! aquest any no ens faltarà de rés! gràcies Joel.
Joel Artigas ha dit…
Quina pena Miren! Com és això? Els pares i mares no ho volen?...

Tot i així, espero que t'hagi agradat l'entrada. Moltes gràcies pel comentari. Un petonet!
Joel Artigas ha dit…
Gràcies Marisol! Ja ens explicareu de què us difresseu i si heu decidit utilitzar algunes de les idees que he proposat.

Que tingueu un Carnestoltes original i creatiu! Moltes salutacions.