Hoot.me: Facebook obre portes a l'educació

De l'article "Ahora Facebook también permite armar grupos de estudio" presentat al bloc Las TIC en la Educación he descobert que la xarxa social Facebook ha llençat una nova aplicació anomenada Hoot.me que permet a l'usuari veure en què estan treballant els seus amics i col·laborar-hi, una eina molt útil per als estudiants i per al professorat. Així doncs, ens permet crear vincles entre els estudiants que estan desenvolupant els mateixos temes, a més de poder compartir idees i experiències a temps real. 

Aquesta aplicació funciona a través d'una sala de chat on podem veure i accedir a les xarxes que estan relacionades a una mateix tòpic. Des d'aquest espai els usuaris poden unir-se a qualsevol tema que ja sigui existent o crear-ne un de nou. Tal i com ens explica, el bloc Crea y aprende con Laura (...) Una vez que te unes a una sesión de estudio, puedes colaborar con el grupo de conferencia de vídeo y charla inteligente. El chat inteligente permite escribir ecuaciones matemáticas. Las sesiones son almacenadas, para que puedas obtener su ayuda cuando las necesites.(...) Així  doncs, aquesta aplicació també ens permet connectar amb els nostres usuaris utilitzant vídeoconferències, fet que ens proporcionarà una educació més interactiva i enriquidora per a l'alumnat.

Hoot.Me Demo per Michael Koetting (creador aplicació Hoot.me) a Vimeo.

Les sessions poden ser públiques (tots els usuaris poden accedir a la informació i editar-la) o privades (decidim quins són els usuaris amb els que volem compartir aquesta aplicació). A més, no ens cal ser "amic" de ningú per formar part d'aquest servei (referent a l'amistat que realitzem al crear un vincle de contacte entre xarxes socials). A nivell educatiu, els professors poden utilitzar aquest recurs a fi que els alumnes responguin preguntes sobre tasques concretes, resolguin activitats, observin i descobreixin altres metodologies de treball, aprenguin de les experiències dels altres, ...

Tal i com ens explica Gabriela Mariel Spadoni (professora d'escola pública i autora de diferents blocs educatius), (...) Esto sin dudas representa para el profesor, "alejarse de un posicionamiento docente como poseedor y transmisor de conocimientos"; y en todo caso "asumir un rol tutorial, de monitoreo / andamiaje en caso de integrarse la propuesta a nivel curricular o de ser considerada como fortalecedora de la enseñanza presencial, por ejemplo, para despejar dudas, a través de la modalidad virtual de enseñanza". No hi ha dubte que, l'educació actual està rebent molts canvis a conseqüència de l'aparició de les TIC i la seva utilització a les aules. Els recursos TIC, materials, aplicacions per a xarxes socials, etc, augmenten vetigniosament dia a dia ennuvolant aquella metodologia clàssica. En aquests temps ens falta prendre consciència del que ens proporciona la societat per saber com ho hem d'aplicar amb els nostres infants. No es tracta de deixar de banda les classes ordinàries (em refereixo al fet d'utilitzar la pissarra normal, els llibres convencionals, fins i tot, el treball amb fitxes, entre d'altres), però si saber a què ens afrontem per aprendre aprofitar tot allò que ens pot ser signifactiu per al nostre alumnat.

Comentaris