El Musicograma: introducció a les partitures?

Què és un Musicograma?

Un Musicograma és una partitura no convencional (dibuix, grafisme) que ens permet seguir activament l'audició musical. És una representació dels diferents elements que poden intervenir en una obra musical, així doncs s'acostumen a utilitzar colors (representen les línies melòdiques, acords, notes aïllades), rectangles (representen la duració del so) i altures d'aquests elements que ens indicaran la posició de les notes. Tanmateix, tot això dependrà de la cançó que volem que els nostres infants aprenguin i del que nosaltres volem que treballin. Aquí us adjunto un exemple del musicograma de la cançó Olles, olles de vi blanc.

Olles, olles de vi blanc, 
totes són plenes de fang, 
de fang i de maduixa, 
gira la caduixa. 
- Qui la girarà?
La o el (cal dir el nom de qualsevol infant) serà.

Olles, olles de vi blanc és una cançó que podem treballar amb infants de 4 anys, no obstant depenent de com la treballem la podem adaptar a unes edats o a unes altres (podríem treballar la pulsació fent una rotllana, picant amb les mans el ritme de la cançó, fer les dues coses alternades, entre moltes altres). Per tal de posar en pràctica el musicograma que us he adjuntat haurem de seguir els següents passos: 
  • Els infants canten la cançó mentre amb el dit ressegueixen el musicograma. 
  • Quan cantem Olles, olles de vi blanc (els infants assenyalen una a una les tres olles: cada pulsació ha de coincidir amb el dit que assenyala les olles; excepte quan diem vi blanc que assenyalarem l'imatge del vi).  
  • Quan cantem Totes són plenes de fang (fem una volta al cercle que envolta les olles). 
  • Quan cantem De fang i de maduixa (resseguim la línia que uneix el fang i la maduixa seguint la pulsació de la cançó). 
  • Quan cantem Gira la caduixa (fem una volta al cercle de la maduixa). 
  • Quan cantem -Qui la girarà? (seguim fent una volta al cercle i quan diem girarà? assenyalem a la maduixa del mig).
  • Finalment, diem el nom d'un dels infants perquè realitzi l'activitat. 
Aquestes representacions ens poden ser molt útils per a treballar amb infants amb dificultats d'aprenentatge. És un recurs que ajuda a millorar la coordinació, a controlar els estímuls sonors, a gaudir de la música d'una manera diferent a la convencional, etc. Per aquells infants que tenen una discapacitat visual podríem afegir textures de materials que els ajudin a reconèixer els elements que apreixen a la cançó (olles de veritat, maduixes, ...), inclús podríem fer exercicis de reconeixement a partir de l'olfacte. Pel que fa la figura del mestre cal que hi sigui present i faci de guia de l'aprenentatge dels infants.

Exemples de musicogrames:

Clair de lune de Debussy


Ligeti - Artikulation

Comentaris

Unknown ha dit…
Totes les matèries són interdisciplinars! Això és el que més m'agrada dels aprenentatges que, en certa manera, tots van lligats!
Gràcies per fer-nos explicacions i propostes d'activitats tan didàctiques i per compartir els teus coneixements sobre la matèria!
Joel Artigas ha dit…
D'això es tracta d'agafar d'aquí d'allà i complementar-ho com vulguem. És com si decidíssim cuinar un plat ben bo aprofitant i agafant tot tipus d'ingredients diferents.
Això sí, perquè aquest menjar sigui ben bo hem d'escollir acuradament quins són els ingredients que més li escauen.

Gràcies pel comentari Lídia. Una abraçada.