Les etiquetes: prejudicis marcats per la societat

Avui m’ha semblat interessant aprofundir sobre el significat que ens intenta projectar el vídeo Etiquetas psiquiátricas de trastornos inventados. Com ens explica aquest breu vídeo, cal deixar d’etiquetar, d’associar conceptes a les persones, per donar significat al que realment són. És molt fàcil, però, reconèixer que aquest aspecte és viu en el dia a dia de les escoles. Els infants són diagnosticats i seleccionats, segons les seves reaccions i maneres de comportar-se. D’aquesta manera, i sense poder-ho evitar, aquests infants arrosseguen al llarg de la seva vida un diagnòstic que els tanca portes al llarg del seu viatge cap al futur. Dubet,[1] exemplifica aquest fet de la següent manera (...) se pretende, sin decirlo demasiado, “cambiar a los alumnos” deshaciéndose de los menos buenos, mientras que habría que instaurar el principio de una cultura común garantizada, a fin de construir verdaderamente un colegio único o un colegio para todos, mas allá del nombre que quiera dársele.

No és d’estranyar que els sociòlegs qüestionin el tipus de societat en què vivim, una societat marcada per la rapidesa, per l’eficiència, per fer les coses tocant a la perfecció. Sense deixar de banda això, l’escola, tot i que és un punt mort entre la societat líquida i la societat passada, accentua, sense poder-ho evitar, l’efectivitat, el voler crear alumnes ideals, alumnes bons, alumnes idèntics. D’altra banda, tots sabem que l’educació ha millorat molt en l’aspecte de la inclusivitat, la integració, la igualtat d’oportunitats d’aprenentatge, ... No obstant això, hem d’admetre que solem tenir prejudicis sense haver conegut, sense saber les causes, ni el que realment pot significar per a un nen que al llarg de tota la vida escolar l’hagin marcat amb un adjectiu, un concepte irreal, indeterminat, ..., però totalment significatiu en la seva evolució educativa.

Etiquetas psiquíatricas de trastornos inventados


[1] François Dubet (1946-). Sociòleg, professor a la Universitat de Bordeaux i director a L’École des hautes études en sciences sociales. Els seus estudis i teories defineixen l’escola actual com aquella que crea desigualtats entre els individus i, que tot i que s’ha invertit per una bona educació, encara existeixen divergències.

Comentaris