3 Recursos TIC per passar un bon dia matemàtic

Sembla increïble, però fins fa poc encara érem al 2012, oi? Doncs no, ja fa 4 dies que gaudim d'un nou any esplèndid, i em refereixo a aquest terme, perquè últimament sembla que ja no estiguem a l'hivern, tenim una temperatura genial i molt suportable per aquestes dates (a Barcelona). Bé, suposo que no cal cridar el mal temps... Ara toca gaudir aquest sol magnífic que ens presenta el dia d'avui! 

Sol, per a mi, et pots prendre el temps que vulguis
Il·lustració d'Anna Llenas

Suposo que a hores d'ara ja estareu acabant de planificar la vostra rebuda als Reis Mags, oi? Tanmateix, i com que els nens i nenes encara no tenen vacances, us proposo activitats matemàtiques que podeu fer amb ells (sempre va bé fer jocs i activitats que a més de passar una bona estona ens  permeten conèixer i aprendre un munt de coses noves). Estic segur que us agradaran moltíssim! No cal dir que també ens poden ser molt útils a l'hora d'elaborar les nostres unitats de programació.

En primer lloc, us presento Smartick, una inciativa fundada per pares emprenedors que buscaven la millor formació dels seus fills en les matemàtiques, a fi de proporcionar activitats motivadores, eficients i divertides. Tal i com ens descriuen els seus autors, Smartick es un método que permite a los alumnos aprender matemáticas de una forma intuitiva y al ritmo que marca su propia capacidad, recibiendo tutoriales de video exactamente cuando lo necesitan. El resultado es un método que motiva al alumno y a su vez desarrolla las capacidades intelectuales más relacionadas con el ámbito académico y mejora en el alumno otras capacidades esenciales como son la confianza en sí mismo, la disciplina y el hábito de estudio, la capacidad de concentración y el auto aprendizaje.


Què hi podem trobar? Doncs, un munt de recursos didàctics que amb l'aljuda de vídeo tutorials ens ajudaran a aprendre de les matemàtiques. Des del meu punt de vista, caldria combinar aquestes propostes matemàtiques amb activitats concretes on els infants poguessin experimentar, resoldre les situacions o problemes matemàtics i arribar a les seves pròpies conclusions (les experiències matemàtiques reals són una bona iniciativa). Cal deixar que els nens i nenes resolguin els problemes de la manera que ells ho sàpiguen fer, després ja els guiarem. Aquest tipus de material, no deixa de ser un petit tast d'un munt d'eines matemàtiques que podem utilitzar.


En segon lloc, us presento Matemàtiques per a nens, un espai ben senzill que ens permetrà aprendre a fer sumes, restes, multiplicacions, divisions, problemes, etc., d'una manera senzilla, divertida i entretinguda. El sistema és ben senzill: escolliu allò que us interessaria treballar (feu un clic damunt la imatge) i responeu els diferents problemes que se'ns presenten (caldrà escriure el resultat damunt del quadrat que ens apareix a la pissarra). Ah! Com més encerts, més punts aconseguireu!


A més, i com bé us haureu fixat, aquest lloc web ens ofereix una gran varietat d'idiomes per escollir, un aspecte que també podem utilitzar per aprendre matemàtiques amb altres llengües. Si és que de tot en podem aprendre, no? 

En últim lloc, us presento ¡Así Calculamos en mi cole!, (...) un recurso didáctico que tiene en objetivo de apoyar al profesorado en la enseñanza de la aritmética escolar mediante recursos educativos de calidad, nacidos desde la reflexión y la investigación en la acción dentro del aula, y “para el aula”. (...) Si en voleu saber més, podeu clicar en aquest enllaç per accedir a la justificació d'aquesta proposta educativa.


Com bé podeu observar les activitats que se'ns proposen les tenim desglossades en 5 blocs diferents. Si hi cliqueu damunt podreu accedir a un bon recull d'exercicis de cada secció. Molt important que no us poseu nerviosos, ja que quasibé totes les propostes matemàtiques tenen un munt de dibuixos i opcions que ens poden despistar. Llegiu molt bé i ajudeu als vostres nens i nenes a realitzar les activitats.


De cada una de les activitats teniu una secció informativa (és la "i" d'informació) que ens ajudarà a entendre els objectius específics que se'ns proposen. Estic segur que en podreu treure molt de suc! Què, us hi animeu?

Comentaris

Blanca B ha dit…
de esta ilustradora ya tenía referencia, pero no había indagado mucho, ahora es la oportunidad.

Puedo asegurarte que soy de matemáticas, pero jamás había hecho tanta prueba junta, y cansa, aunque los resultados han sido geniales, esperabas menos???? jajaja. Un beso supermatemático muy calculado. Y gracias, no los conocía.
Joel Artigas ha dit…
@Blanca jeje! Indaga, indaga! Yo te tengo que decir que con los años cada vez me gustan más, sobretodo, si se enseñan con actividades divertidas, reales y motivadoras. "A veces pienso que aprender a multiplicar cómo verdaderas máquinas no nos aporta nada". Supongo que hay otras estratégias, no?

Besitos estratégicos y también muy calculados. Muak! Gracias a ti por el comentario.
Fer de Mestres ha dit…
Joel, ens anirà perfecte anar fent operacions matemàtiques aquests dies perquè després d'aquestes festes, amb les retallades, haurem de fer molts de números per acabar gener ;)
En relació als programes per treballar les mates amb les famílies, a no ser que sigui un infant escolaritzat a casa, en mans de pares i mares excessivament estrictes amb el rendiment dels seus fills i filles pot ser un perill! He tingut alumnes que ho han patit!!!
Confiem en el sentit comú!
M'han agradat molt aquests recursos que ens has presentat avui. Com sempre!
Petons
Miren ha dit…
Vaya estas me vendrán genial para mi hijo mayor que a veces se queda en dos por tres cinco, ainssss Un saludo
petit món ha dit…
Molt bons recursos! me'ls apunto per tenir-los en compte i pasar-ho a les companyes. Aprofito per felicitar-te per les il.lustracions que acompanyen les teves entrades perquè sempre estan relacionades amb la teva reflexió i perquè totes, totes són genials !!! Has de tenir una bibliotea d'matges immensa !!!
Una abraçada
Anna
A´Punto ha dit…
A ver si así consigo que me lleguen a gustar un poco, ya sé que voy a hacer con los peques de la casa este finde¡ besazos Joe
Magda ha dit…
Uns bons recursos Joel i segur que per la meva filla gran ens aniran la mar de bé per repassar una miqueta !!!!
I per a mi també perquè en confiança jejejjejje les mates no són el meu fort !!!
De petita em sembla que les vaig avorrir una miqueta i a l'institut em costava força entendre-les !!!
Per això a l'aula intento fer activitats divertides, manipulatives, properes als infants i motivadores !!!!
Gràcies com sempre per compartir tants bons recursos !!!
Petonets ben matemàtics !!!!
Ana Martínez ha dit…
Muy buenos enlaces, Joel y como siempre una ilustración preciosa. Feliz noche de Reyes!!!!!!
Joel Artigas ha dit…
@Carme jaja, tens tota la raó: ara toca fer números i posar a lloc tots els turrons, canelons i galets que ens hem menjat!

Sí, en relació el que comentes dels pares, potser caldria fer petites orientacions formatives als pares i mares des dels mateixos centres educatius, oi? Perquè no només cal saber quins recursos i espais web ens proporciona la web, sinó quines estratègies i metodologies podem utilitzar amb els nostres infants.

Me n'alegro que t'hagi agradat la publicació. Moltes petonets gegantets! :)
Joel Artigas ha dit…
@Miren jijij! Qué bien que te sea útil! Ya verás cómo le gusta. MUaaak!
Joel Artigas ha dit…
@Petitmón I tant, passa a les teves companyes tot alló que trobis interessant i útil.

T'agraden les imatges? Doncs, la majoria d'il·lustracions les agafo de la xarxa. Ara mateix la meva biblioteca és Internet. Hi hi un munt de continguts interessants i "suculents" oi?

Un petonet!
Joel Artigas ha dit…
@Vero Poco a poco, ya verás cómo te van gustando. Prueba de momento de acompañarlo con tus postres fantásticos! Muaaaak! ;) Nos leemos pronto.
Joel Artigas ha dit…
@Magda Fantàstic que ensenyis les matemàtiques amb activitats manipulatives i d'experimentació. M'encanta! De fet, és quan realment els nens i nenes aprenen i gaudeixen d'un bon sentit i esperit matemàtic.

T'he de dir que a mi de petit, i no tant petit, també em costaven una miqueta les matemàtiques. Va ser gràcies a un professor de la universitat que vaig començar a interessar-me en transmetre un bon aprenentatge i metodologia de les matemàtiques.

Trobo que encara ens queda moltíssim per aprendre. Moltes escoles viuen aïllades de l'avenç tecnològic i això es nota a l'ensenyament-aprenentatge que viuen els nenes i nenes!

Molts petons i abaraçades! :) GRàcies pel comentari.
Joel Artigas ha dit…
@Ana Gracias Ana! Me alegro que también os gusten las ilustraciones, a mi también me encantan! Muchos besitos! :)