Wallwisher: raons per utilitzar un tauler de notes virtual

Fent un repàs de les últimes publicacions d'aquest mes, m'he fixat que tinc la tendència de fer una petita introducció metereològica. Suposo que una de les raons és tenir l'ordinador davant d'una finestra gegantina. Sí, sovint mentre penso i escullo quines són les paraules que vull escriure miro cap al cel i... voilà! Feta aquesta observació, i sense trencar aquest curiós costum, avui sota aquesta cortina d'aigua fina i de tardor, us dono la benvinguda a aquest meravellós diumenge. Això m'ha recordat que de petit, quan anava a fer excursions cada setmana i per casualitat ens topàvem amb aquest temps, sempre dèiem: - Mira, ja tornem a tenir aquí la "boira pixanera!".

Sí, l'estiu ja s'ha acabat. Ara toca una mica més de fred: brrr!
Il·lustració de Julia Segui

Bé, anem per feina! Avui remenant continguts per la xarxa he topat amb Wallwisher, un espai web que ens permetrà crear els nostres taulers de notes virtuals. Però, per què és interessant? Doncs, perquè podrem crear espais compartits on els nostres alumnes seran partícips de l'activitat educativa (Eps!, també podrem crear les nostres notes individualment).


Perquè us en feu una idea, us adjunto diferents maneres d'utilització de Wallwisher, estic segur que més d'un en quedareu fascinats! 

Pluja d'idees - Abans de començar qualsevol projecte o activitat educativa és interessant saber què en saben els nostres alumnes, així com també les inquietuds o experiències viscudes. Així doncs, aquest espai ens permetrà fer una recollida virtual dels coneixements del grup-classe de manera conjunta i participativa. Un cop feta la recollida d'idees caldrà analitzar-les, és a dir: eliminar les que es repeteixen, agrupar les que s'assemblen, recuperar aquelles que havien quedat en hipòtesi,... Finalment, podem tornar a redactar al nostre tauler aquelles idees més interessants, així doncs estarem treballant l'organització i la jerarquització de les idees.

Ens coneixem? - Normalment, els primers dies de classe acostumen a ser una mica estranys, sobretot si els alumnes encara no es coneixen (començaments de noves etapes i cicles) o bé si els mestres són "aquells desconeguts" (els mestres també hauran d'esforçar-se per apropar-se a l'alumnat). Tot i això, aquest recurs ens pot ajudar a reforçar vincles, pot ser un espai per conèixer i "trencar el gel". Com? Podem fer que els alumnes i professors creein el seu propi taulell a mode de presentació (fotografies, escrits interessants, colors, paisatges...). Així doncs, no només coneixerem una mica més els nostres companys, sinó que mitjançant aquesta activitat haurem treballat l'organització i la reestructuració dels nostres pensaments, coneixements i maneres de ser.

Noves tecnologies - Si sou d'aquells professors aficionats a les noves tecnologies, no us podeu pas perdre aquest espai. Per què? Per aprendre a transmetre als nostres alumnes la importància d'utilitzar correctament les xarxes socials, que d'elles en podem aprendre, que no només serveixen per fer "el xafarder" o per compartir o RT tot allò que ens trobem pel camí. Cal extreure'n suc de les coses, saber i aprendre a seleccionar allò que ens interessa. En aquest aspecte, podem utilitzar Wallpaper per estructurar els tuits o els posts "penjats" al mur de Facebook, a fi d'aprendre a organitzar, estructurar i analitzar la informació més significativa (també caldrà tenir en compte les imatges, vídeos i enllaços). 

Tutoria - Sovint, moltes escoles utilitzen l'hora de Tutoria per resoldre tots aquells conflictes que han sorgit al llarg de la setmana. Tot i així, i d'altra banda és molt normal, s'acaba transformant en un "camp de batalla" d'acusacions i de malestar general (Pst! Cal recordar que els professors/es han de saber gestionar els conflictes, així com també moderar els debats que s'hi puguin ocasionar. Cal aprendre a dialogar!). D'altra banda, podríem utilitzar aquest recurs per gestionar les nostres emocions, sentiments i estats d'ànim que ens produeixen situacions concretes, d'aquesta manera no només aprendríem a resoldre els problemes adequadament, sinó a descobrir i a conèixer els sentiments dels altres (Com? Podem fer un taulell estructurat en situacions-emocions). Una bona educació emocional és imprescindible per tenir un bon ambient de classe, una bona relació entre nosaltres, un grup ben unit i amb ganes de treballar i aprendre. 

Tutorial per aprendre a crear un taulell de notes virtual

Què? Estic segur que si entre tots podríem trobar milers d'opcions per treure'n profit a aquesta meravellosa aplicació. Què en penseu? L'heu trobat útil?

Comentaris

Fer de Mestres ha dit…
Una aplicació genial!
Ja saps que jo no la podré utilitzar pensant en l'escola però necessito un tauler de notes personals urgent!
Un beset
Blanca B ha dit…
Este voy a tener que probarlo antes de decir nada. Ya te contaré. Un besote virtual.
Bertha ha dit…
Interesante este tablero de enunciados o nostas.Facilita mucho y todo queda en orden.

Un abrazo Joel.


PS: no hace mucho pusieron la pizarra virtual y es una maravilla.
Ana Martínez ha dit…
Ya hace tiempo que tenía ganas de probarlas y hasta ahora lo había ido dejando. Has hecho que me vuelva a entrar el gusanillo. Un biquiño.
Joel Artigas ha dit…
@Carme Què bé que ja hagis trobat la manera de fer servir aquest recurs, trobo que és genial! Un petonet i gràcies per les teves aportacions. :)
Joel Artigas ha dit…
@Blanca Prueba, prueba!! Ya nos dirás que te parece. ;) Un besito enorme.
Joel Artigas ha dit…
@Bertha Uau!! Qué, es una maravilla la pizarra virtual eh? Cómo me gustaria tener una cerca para toquetear todas sus posibilidades... Aixx! Me alegro que te haya gustado. Besitos
Joel Artigas ha dit…
@Ana jijij! Pues ya nos dirás que actividad has decidido realizar..., seguro que será genial! Besos y más besos.