Fem un racó

Què és un racó?

El racó és un espai més a l’aula, però amb unes característiques i maneres de funcionar diferents de les que utilitzaríem a l’hora de fer activitats a l’aula ordinària. Així doncs entenem el racó com un:
  • Suport a les propostes, per poder vivenciar cada moment i deixar empremta d’allò que experimentem.
  • Reforç a la feina feta, perquè el nen accedeix-hi de manera autònoma i en el moment que ell vulgui (sobretot a la llar d’infants). Pel que fa a parvulari, si l’especialista va una o dues vegades, aconseguirem tenir més presència –amb el racó– i ens assegurarem una feina de continuïtat entre l’especialista i el professor de parvulari.
  • Taulell d’informació per a mestres, pares i alumnes (per compartir, per recordar...).
  • Eina per atendre la diversitat (al racó s’hi va de manera més individualitzada, o en grups petits, on podrem observar les preferències dels infants, què és allò que més els agrada, etc). 
Racó Llar d'Infants Tres Vocals
Com l'organitzem?

Abans de saber què cal posar en un racó, caldrà tenir en compte l'estructura i l'organització que li voldrem donar, ja que, d'aquí, en sortiràn els objectius i continguts que treballarem. Tanmateix, això no vol dir que hàgim de seguir sempre els mateixos passos per a construir-lo, ja que cadascú elaborarà el seu propi racó en funció del context dels infants, dels seus estats maduratius, del seu entorn social, etc. 

A l’hora d’organitzar un racó haurem de triar l’espai en què realitzarem les activitats plantejades: un cantó de l’aula; al fons de l’aula; al costat de la taula del mestre; ... Encara que tinguem molts espais per organitzar aquesta metodologia, serà important triar la zona més tranquil·la, ja que facilitarà que els infants facin un aprenentatge més significatiu. 

Què hi posem?

Per saber què hem de posar en un racó haurem de tenir en compte quines edats tenen els infants que gaudiran d’aquest espai, ja que el material proposat anirà totalment orientat a allò que volem que aprenguin. Així doncs, caldrà fer una estructura dels continguts que voldrem treballar en funció del que saben o volem que aprenguin els infants.

Comentaris

Unknown ha dit…
Treballar per racons és molt positiu en molts aspectes i motiva molt els nens i les nenes! A mi, personalment, m'agradava molt treballar amb aquest mètode i, a més, l'aula queda més acollidora que també és molt important perquè els infants s'hi sentin a gust i treballin més contents i millor!
Joel Artigas ha dit…
Sí, estic d'acord. També és important que els infants en qualsevol moment puguin accedir al material que tenen al racó. Trobo que és una metodologia molt enriquidora i que a voltes seria bo treure-li més suc.

Gràcies!