Bits d'intel·ligència: un recurs a l'aula?

Una de les metodologies que s’utilitza en algunes escoles són els Bits d’intel·ligència. La finalitat educativa d’aquesta estratègia de treball és que els infants aprenguin fets o dades a partir d’estímuls visuals o auditius. D’aquesta manera, els infants relacionen imatges amb paraules que ajuden a adquirir nous coneixements, desenvolupar el llenguatge, la capacitat d’atenció i la memòria visual i auditiva. Normalment, se segueixen els següents passos per a la seva realització:
  • Aquesta activitat es fa dos cops al dia, un a primera hora del matí i l’altre després de l’hora de l’esbarjo.
  • Es comença per 10 bits de cada categoria (són les diferents temàtiques a tractar. Cada categoria té diversos bits a realitzar).
  • Primer dia: 1 categoria.
  • Segon i tercer dia: 2 categories.
  • Quart dia: 3 categories .
  • Així successivament fins arribar a les 10 categories.
  • Un cop integrades les 10 categories de bits, es canvien els bits de cada categoria, es retira una categoria i se n’afegeix una altra. Tanmateix, a cada sessió només es podrà fer un màxim de tres categories.
En aquesta metodologia serà important que el professorat tingui una actitud positiva i engrescadora davant les activitats i que hi hagi un clima adequat i relaxat. Això permetrà que cada sessió sigui diferent de l’anterior i que, per tant, no es creïn situacions repetitives que acabin provocant que els infants es cansin i perdin l’atenció i la motivació per fer els exercicis proposats. Caldrà, també, proporcionar un material precís, nítid, de qualitat, aïllat, ni ambigu ni nou. Tot això ens facilitarà que aquestes dades arribin al cervell, produint d’aquesta manera una bona base del coneixement. 

 

A continuació, adjunto tres enllaços on podem trobar material per treballar aquesta metodologia:

D'altra banda, podríem qüestionar si aquesta és una bona metodologia de treball. En aquest sentit, tinc el pressentiment que això dependrà de com s'utilitzi aquest recurs, així doncs la tasca del professor serà essencial per a portar-lo a terme. Tal i com ens explica el bloc Polítiques de l'ull: ¿Bits de Inteligencia para las clases de Infantil?, aquest mètode consisteix en passar làmines sense tenir en compte les inquietuts que tenen els infants sobre allò que estan aprenent: si un nen pregunta sobre alguna imatge, la professora llegeix el que posa a darrera la làmina. No hi ha dubte que aquest sistema a la llarga s'acaba transformant en una mena de ritual en grup, un conjunt de veus que s'uneixen per a definir un mateix concepte, sense tenir en compte la importància de la individualitat, de la diferència, del singular. Es tracta  doncs que els infants acumulin coneixements sense sentit? És aquest el tipus d'educació que volem per als nostres infants? Això ho deixo a les vostres mans.

Comentaris

Unknown ha dit…
Penso que tens raó, tot recurs i/o mètode és eficaç si el mestre/a o l'adult que l'utilitza és competent i treballa amb seny tot tenint en compte la individualitat i la participació de l'alumnat. Tot pot ser bo o dolent en funció de com s'enfoqui! M'agraden molt les teves reflexions, Joel!
Blanca B ha dit…
Gracias, Joel, es muy interesante. Ya toqué el tema en otra ocasión, sobre diciembre del año pasado y en esa ocasión eran presentaciones de Lourdes Giraldo. Es un tema apasionante. Yo llevo años haciéndolo en el aula y la verdad es que tienen un gran resultado, a los chavales les encantan y mantienen una disciplina férrea.
Joel Artigas ha dit…
Gracias por el comentario Blanca. A ver si entre todos vamos aprendiendo. Me encanta poder compartir opiniones y reflexiones online con otros profesores o gente relacionada con el ámbito educativo.

Salutaciones.